fbpx
rakousko_sacher

Okénko do kuchyně rakouské-české Mutti

Pojďme se spolu podívat na rozmanitost rakouské kuchyně!

V Rakousku vás celý rok čekají různé lahůdky (Schmankerl), které jsou jen zřídkakdy jinde k dostání. Může to být decinka zeleného Veltlína (Grüner Veltliner), i dobrá ryba na břehu Wolfgangsee anebo to může být kus špeku, který si koupíte na výletě v Hradsku (Burgenland). Od Tirolska (Tirol) až po Vídeň (Wien), každá část země dokáže překvapit svým místním kulinářským pokladem. Ať už je to Tafelspitz (tzv. květová špička z hovězího masa), i sýrové halušky (Kasnocken) nebo neskutečně sladký kousek Sachertorte (Sachrův dort) s Vídeňskou Melange. Pojďme se spolu podívat na tuto rozmanitost.

Hradsko (Burgenland)

Je pod vlivem maďarské kuchyně a proto se tu vaří hodně se zelím, masem a paprikou. Pagáče (Grammelpogatscherl, spisovně Weingebäck aus Germ und Schweinespeck) je typická specialita. Perfektní spojení je s bílým Burgundgrem (Weiß Burgunder), který je pro tuto oblast typickým.

Korutany (Kärnten)

V této oblasti je hodně jezer, a proto tu často na jídelním lístku najdeme ryby. Často tu vedle sladkovodních ryb najdete i různé jídla z těstovin (Nudelgerichte) a husté polévky (Eintöpfe-jídlo z jednoho hrnce) všemožných variant. Korutanské sýrové halušky (Teigtaschen, gefüllt mit Bröseltopfen) a Ritschert (Eintopf aus Bohnen und Rollgerste) jsou velmi oblíbené pokrmy, které si vychutnáte ještě mnohem lépe se skleničkou Zweigeltu (Blauer Zweigelt).

Dolní Rakousy (Niederösterreich)

Je hlavně známý svým mákem (Blauer Mohn aus Waldviertel), chřestem (Spargel aus Marchfeld) a meruňkami (Marillen aus Wachau). Oblast je kopcovitá a a mně osobně připomíná Valašsko, alespoň ta část, kde žiju já. V Mostviertel (oblast Moštové čvrti) velí hruškový mošt (Most- ovocné víno), v jiných částech zase víno a to především Riesling.

Toto lahodné víno se výborně doplňuje s Wachauer Laberl (Gebäck aus Roggen- und Weizenmehl-pečivo z žitné a bílé mouky), na kterém si můžete pochutnat u Heurigen (šenk).

Štýrsko (Steiermark)

Lidé, kteří tu žijí, jsou pyšní na svá jablka, výborné dýně a dýňový olej, který Štýrsko proslavil. Dalším typickým produktem je Schilcher (svěží, lehké víno), který se pije jako aperitiv. Díky proměnlivosti své barvy patří mezi vinařské unikáty. Toto víno harmonizuje s Brettljause (svačina na prkně), k čerstvému salátu i k těstovinovým pokrmům.

Vídeň (Wien)

Tato metropole není známá jen svou různorodou gastrokulturou jako je třeba Wienerschnitzel, Kaiserschmarrn (trhanec) a jiné. Der Feinspitz (člověk fajnšmekr) si může pochutnat na Tafelspitz (hovězí plátek) – ve vývaru vařené hovězí, které servírujeme s Apfelkren (Apfelmus mit Meerrettich, jablečné pyré s křenem) a šťouchanými brambory. A hlavně pochutnat si na Sachertorte s Wiener Melange.

Teď už nic nebrání Vaší kulinářské túře po krásách Rakouska, protože víte co si objednat a dokonce tomu budete i rozumět.

Rakousko je velice pohostinné a lidé jsou stejně pyšní, tak jako Češi, na svou kuchyni a produkty.

Přeju Vám krásný zážitek. Přijďte se podívat na nejeden recept a reportáž z mých výletů po Rakousku.

Petra Gugler

@nemcinaprozivot

Sdílejte, pokud se vám článek líbí

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Konzultace zdarma na 15 minut

Po odeslání formuláře budete přesměrování na kalendář, kde si vyberete termín konzultace.